Zaalhockey


 In de winterperiode gaan er jaarlijks verschillende teams van Hockeyclub Etten-Leur de zaal in.


Onze club stimuleert het spelen van zaalhockey omdat het je techniek ten goede komt!


Wij proberen zoveel mogelijk teams te plaatsen, maar zijn hierbij ook afhankelijk van de trainingscapaciteit en beschikbare arbitrage.


Hieronder vind je de belangrijkste informatie en bijbehorende documenten.

Vragen? Of meer weten?


Neem contact op met de zaalcommisie via [email protected].

Heb je vragen over de arbitrage?

Richt je vraag dan aan [email protected].

Zaalhockey vs Veldhockey


 Zaalhockey wordt gespeeld met een lichtere bal en stick en de wedstrijden zijn korter dan op het veld.

Ook het speelveld wijkt af, het veld is opgedeeld in 2 helften in plaats van 4 delen.


Bij zaalhockey hebben we het ook over blokwedstrijden, wat inhoudt dat je per wedstrijddag tegen 2 teams uit je poule speelt.

Afhankelijk van het gespeelde niveau komen er 3 teams uit een poule samen (regulier) of zelfs 4 of 5 teams (alleen bij topklasse jeugd en standaard klasse senioren).

Spelregels


Ook de spelregels zijn anders dan op het veld. Een voorbeeld is dat je alleen mag pushen en dat de bal niet omhoog mag (behalve op goal).

De KNHB heeft een beknopt overzicht gemaakt met de verschillen tussen zaal- en veldhockey.

Het volledige document met zaalhockeyspelregels vind je op de website van de KNHB:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels#spelreglement-zaalhockey.


Ook heeft de KNHB een afspeellijst op YouTube waarin zaalspelregels en situaties worden uitgelegd.


De spelregelwijzigingen met ingang van seizoen 2024-2025 zijn door de KNHB uitgelegd in onderstaand filmpje:

Meer over zaalhockey bij HCEL

Contributie & Training

Voor zaalhockey betaal je apart contributie. Anders dan op het veld wordt de contributie per zaalteam in rekening gebracht, omdat de zaalkosten alleen betaald worden door teams die de zaal mee in gaan. De contributie wordt voor een groot deel bepaald door de zaalhuur voor de trainingen. De zaalhockeytrainingen vinden plaats op verschillende tijden/dagen en in diverse zalen in de regio. Het team dat als eerste traint legt de balken en het laatste team haalt de balken weer weg en zorgt dat de zaal weer netjes is opgeruimd. Zaalhockeytrainingen zijn verplicht, tenzij het team (alleen AB jeugd en senioren) aangeeft zonder training te willen spelen. In dat geval betaal je als team ook minder contributie.


Naast zaalhuur wordt de contributie bepaald door kosten voor materiaal, kosten voor wedstrijduren, contributie KNHB, vergoeding trainers en consumptiebonnen scheidsrechters.


Gemiddeld is een team rond de EUR 850,00 kwijt voor deelname aan de zaalcompetitie.


Voor 8-tallen ligt dit bedrag lager omdat zij minder blokken spelen en trainen in gemeentezalen of een grote trainingszaal delen.

Inschrijving

Tijdens de winterstop op het veld organiseert de KNHB een zaalcompetitie. Deze competitie is voor senioren, junioren en jongste jeugd. Half september dienen wij de inschrijving bij de KNHB voor de zaalcompetitie in te leveren.


Voor Heren 1 en Dames 1 is deelname verplicht gesteld vanuit de club. Voor andere teams is de deelname facultatief. Eind augustus worden daarom alle competitieteams in de senioren en junioren en de jongste jeugd aangeschreven met de vraag of ze zich wensen in te schrijven voor de zaalcompetitie.


De teams die in de zaalcompetitie uitkomen trainen 1x per week in een door de club geregelde zaal. De wedstrijden vinden jaarlijks plaats in de periode december tot en met februari, exclusief het 1e weekend en inclusief laatste weekend van de kerstvakantie. Wij hebben als club geen invloed op het speelschema.


Inschrijfformulier

Heeft je team interesse in het deelnemen aan de KNHB zaalhockeycompetitie, dan dient de coach/manager het team in te schrijven via het inschrijfformulier waarvoor een link per mail wordt verstuurd. Het inschrijfformulier is van belang om voor de zaalcie het plannen en de communicatie zo makkelijk mogelijk te maken.


Het is altijd een hele puzzel is om het trainingsschema voor de zaal kloppend te maken, dus zowel de teams als wij zijn er bij gebaat als de trainers flexibel zijn in de beschikbaarheid. Geef de beschikbaarheid van trainers zo ruim mogelijk op. Uiteraard houden wij rekening met eventuele eigen trainingen van de trainers.


Voor de klasse waarin het team wenst uit te komen, kan de klasse van het veld worden aangehouden.

Wij checken altijd voor inschrijving of dit in lijn ligt met het veldcompetitieverloop.


Inschrijfvoorwaarden

Aan het meespelen met de KNHB zaalcompetitie is ook een aantal verplichtingen voor het team verbonden. Het is belangrijk dat dit meegenomen wordt in de overweging tot inschrijving:

  • De zaalcompetitie staat los van de contributie die iedereen individueel aan de hockeyclub betaald voor de veldcompetitie. Deelname aan de zaalcompetitie bedraagt gemiddeld € 850,00 per team, maar is afhankelijk van fluctuerende en de laatste jaren stijgende zaalhuren.
  • De contributie wordt in rekening gebracht bij de eerste contactpersoon van het team. Deze draagt zelf zorg voor inning van de contributie bij de deelnemende teamleden.
  • Het team zorgt zelf voor een trainer. Informeer dus bij de huidige trainer of deze ook in de zaal wilt trainen en ga anders op zoek naar een trainer die dit op zich wilt nemen. Sommige (senioren) teams kiezen ervoor om niet in de zaal te trainen. Geef dit duidelijk aan op het inschrijfformulier, in dat geval zullen de kosten voor een team lager uitvallen (omdat de zaalhuur trainingen vervalt).
  • Het team regelt zelf voor de thuisblokken steeds 2 zaalwachten (18+).
  • Teams vanaf de O16-jeugd worden ingedeeld om te fluiten. Dit zal gezien alles in blok wordt gespeeld waarschijnlijk op andere dagen zijn dan dat je zelf wedstrijden speelt. De coach van de aangewezen teams is verantwoordelijk voor het tijdig aanwijzen van spelers die de arbitrage verzorgen. Het leveren van scheidsrechters door deze teams is verplicht! Als een ingedeelde scheids is verhinderd dan dient het team alsnog zelf voor een vervangende scheidsrechter te zorgen.
  • Voor het spelen in de zaal is een zaalstick, zaalschoenen en handschoentje verplicht. Deze moeten de spelers zelf aanschaffen. Voor keepers is een zaalstick niet verplicht.
  • Competitiewedstrijden vinden zowel op zaterdag als zondag plaats (voor senioren ook incidenteel in de avond). Alle teams spelen steeds 2 wedstrijden binnen een blok (3-luik). Voor ‘reguliere’ teams is dit een 3-luik. Er zijn in totaal 6 wedstrijddagen, waarvan 2 wedstrijddagen thuisblokken betreffen. Het kan voorkomen dat zowel zaterdag als zondag in één weekend wordt gespeeld waarna een of meerdere weekenden geen wedstrijden zijn. Voor Topklasse (junioren) en Standaardteams (senioren) kan het zijn dat er gespeeld wordt in een 4-luik of 5-luik.
  • Teams worden op de hoogte gehouden via nieuwbrieven en er wordt een inloopavond georganiseerd voor vragen en het ophalen van materiaal.
  • Indien je nu aangeeft deel te willen nemen en je team kan worden geplaatst in de KNHB competitie*, dan is terugtrekking niet meer mogelijk. Dit omdat alle teams in de poule waarin het team ingedeeld wordt daar de gevolgen van ondervinden en de KNHB hier boete voor in rekening brengt.
  • Voor trainingen wordt gebruikt gemaakt van zalen in Etten-Leur (KSE en Turfschip), en omgeving. De zaalcie draagt zorg voor het trainingsschema en houdt hiermee rekening met de beschikbaarheid van de trainer(s) en eigen trainingen van de trainers, zie het inschrijfformulier in de bijlage.

*De zaalcommissie kan bij inschrijving nog geen garantie geven of het team vanuit HCEL ook daadwerkelijk aan de KNHB zaalcompetitie kan deelnemen. Dit is mede afhankelijk van het aantal teams dat wil deelnemen en het aantal beschikbare zaaluren. Indien nodig wordt door het bestuur bepaald welke niet-prestatieteams mee kunnen doen aan de competitie.


Niet genoeg animo?

Als er binnen een team niet genoeg spelers willen deelnemen aan de competitie, dan kun je op eigen initiatief ook samen met een ander veldteam een zaalhockeyteam vormen. Hou daarbij wel rekening met de leeftijdscategorie.

De zaalcommissie bemiddelt niet tussen teams, dus dit moet je echt zelf regelen. Ook voor samengestelde teams geldt het voorbehoud van daadwerkelijke plaatsing.


Vragen?

Heb je vragen over de inschrijving of heeft je team geen inschrijfformulier ontvangen? Neem dan contact op met de zaalcommissie: [email protected]

Coaches

Binnen het zaalseizoen zijn een aantal zaken anders geregeld dan dat je op het veld gewend bent. Daarom hebben we de gang van zaken in de zaal vastgelegd in een handboek. Hierin staat ook beschreven wat we van een deelnemend team en begeleiding verwachten.


In een notendop zijn de extra taken van de teambegeleiders in de zaal:

  • Regelen zaalwacht voor thuisblok (alle wedstrijden binnen het blok)
  • Vervoer aanbieden aan trainers voor training buiten Etten-Leur
  • Vervoer aanbieden aan scheidsrechters indien thuisblok buiten Etten-Leur
  • Balken leggen/opruimen indien team eerste/laatste team is van de dag (zie ook clubopmerking bij de wedstrijden in Lisa app of op website)
  • Spelers aanwijzen voor fluiten wedstrijden waarvoor het team is aangewezen door de arbitragecommissie.

Teamaanwijzing door arbitragecommissie


Als een team door de arbitragecommissie is aangewezen om een wedstrijdblok te fluiten, zorgt de begeleiding ervoor dat hier spelers (namen) op komen te staan.

In eerste instantie krijgt het hele team hiervan een notificatie per mail.

Vervolgens kan (alleen) de teambegeleiding spelers koppelen aan de wedstrijden via de website van HCEL.

Hoe dit precies werkt kun je vinden in onderstaande handleiding.

Als de spelers zijn ingepland zullen zij in de week voorafgaand aan het fluiten nogmaals een reminder per mail krijgen met daarin ook de DWF-code.


Het team dat is ingepland blijft altijd verantwoordelijk voor het leveren van scheidsrechters, ook al zijn de origineel ingeplande scheidsrechters verhinderd (ongeacht de reden).

Zaalwacht

De KNHB verplicht ieder thuisspelend team een zaalwacht (zaallleiding) aan te stellen voor het eigen wedstrijdblok.

Deze zaalwacht is ten minste 18 jaar oud en hoeft geen hockeykennis te hebben.

Binnen HCEL zorgt het thuisspelende team voor een geschikte zaalwacht voor alle wedstrijden binnen het thuisblok (dus ook de wedstrijd(en) waarin HCEL zelf niet speelt!).

De belangrijkste taken van de zaalwacht:


  1. Ontvangen van de spelende teams
  2. Tijdregistratie - Let op: alle zaalhockeywedstrijden worden op kloktijd gespeeld. Dit betekent dat de wedstrijdtijd gaat lopen op het moment dat de aanvangstijd van de wedstrijd is aangebroken conform het wedstrijdschema van de KNHB. Zijn de scheidsrechters of teams nog niet klaar? Dan zal de daadwerkelijke speeltijd korter zijn, de klok start namelijk al wel!
  3. Administreren van eventuele (tijd)straffen
  4. Orde in de zaal
  5. Attenderen scheidsrechters en coaches op het invullen van het DWF

Per wedstrijdzaal is er een instructie voor de zaalwacht gemaakt:

Vragen of meer weten?

Neem contact op met de zaalcommisie via [email protected].  

Meer informatie

Training & Wedstrijdzalen

Zodra bekend wordt hier het trainingsschema voor het zaalseizoen verzonden aan de begeleiding. De trainingstijden worden ook per team in LISA getoond.

Teams dienen zelf zorg te dragen voor een trainer.


Het team dat als eerste traint legt de balken. Het laatste team haalt de balken weer weg.

Trainingen starten met ingang van de week voorafgaand aan de start van het zaalseizoen. De laatste trainingen zijn in de week voorafgaand aan het laatste competitieweekend van het zaalseizoen.


Tijdens schoolvakanties zijn er door de zaalcommissie geen trainingsuren gereserveerd bij de diverse zalen.

Indien je toch wilt trainen, dien je dit zelf te regelen (en ook zelf afrekenen!). De kosten hiervan zitten dus niet in de zaalcontributie.


Adressen trainingszalen

Het Turfschip

Schipperstraat 2

4871 KK ETTEN-LEUR


KSE

Stijn Streuvelslaan 42

4873 EB ETTEN-LEUR

Bijzonderheden: opening en sluiting door beveiligingsbedrijf KSE; ingang via achterste poort parkeerterrein KSE


Sporthal de Beuk

Beukenlaan 4

4731 CG OUDENBOSCH


Sporthal de Parrestee

Bovendonksestraat 60

4741 EJ HOEVEN


’t Trefpunt

Laguitensebaan 60a

4891 XR RIJSBERGEN



Instructies voor opbergen materiaal per zaal (downloads):

Voor een aantal trainingslocaties gelden aanvullende instructies met betrekking tot bijvoorbeeld het opbergen van de zaalhockeybalken.

Sporthallen en routes

Voor adressen en routebeschrijvingen van sporthallen voor uitwedstrijden verwijzen wij naar de KNHB website.


Onderstaand de zalen waarvan HCEL gebruik maakt. Klik op de naam van de hal om de locatie in Google Maps te openen.


Wil je contactinfo om zelf zaalruimte te huren? Als je inlogt in MijnHCEL dan vind je in het menu Club, Documenten de contactinfo in de map Zaalhockey.


Adressen wedstrijdzalen thuiswedstrijden

Het Turfschip

Schipperstraat 2

4871 KK  ETTEN-LEUR


Onder de Mast

Onder de Mast 4

4881 AN  ZUNDERT 


’t Trefpunt

Laguitensebaan 60a

4891 XR RIJSBERGEN